Potatisbröd
Recept: Potatisbröd
Ingredienser:
- 500g potatis
- 25g jäst
- 2 dl mjölk
- 1 dl smör
- 1 dl socker
- 1 tsk salt
- 8-9 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Skrubba och koka potatisen. Låt den svalna och mosa den sedan.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt ljummen mjölk. Rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt potatismos, smör, socker och salt. Blanda väl.
- Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och arbeta degen tills den är smidig och släpper från skålens kanter.
- Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i ca 1 timme eller tills den har dubblat sin storlek.
- Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
- Dela degen i mindre bitar och forma dem till runda bröd eller längder.
- Placera bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
- Ta ut bröden från ugnen och låt dem svalna på ett galler.
Tips:
Servera potatisbrödet nybakat med smör och en god ost, eller använd det som tillbehör till soppa eller en god köttgryta.