Budapestbakelse
Recept på Budapestbakelse
Ingredienser:
- Botten: 200 g smör, 2 dl strösocker, 4 ägg, 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver
- Fyllning: 300 g mandelmassa, 1 dl vispgrädde, 1 dl sylt av valfri smak (t.ex. aprikos)
- Glasur: 100 g mörk choklad, 2 dl vispgrädde
- Dekoration: Hackad mandel eller flagad mandel
Gör så här:
- Botten: Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt bottnen svalna.
- Fyllning: Riv mandelmassan fint. Vispa grädden. Blanda mandelmassan med grädden.
- Montering: Dela bottnen i två delar. Bred ut sylten på den undre halvan och bred mandelgrädden på den övre halvan. Lägg ihop bottnarna. Ställ kakan i kylen i ca 30 minuter.
- Glasur: Hacka chokladen fint. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen smält och glasyren är slät. Låt glasyren svalna något och bred sedan glasyren över kakan.
- Dekorera: Strö över hackad eller flagad mandel på glasyren. Låt glasyren stelna helt i kylen innan servering.
Hoppas du får njuta av denna läckra Budapestbakelse!