Fransk fisksoppa
Recept: Fransk fisksoppa
Ingredienser:
- 500 g blandad fiskfilé (t.ex. lax, torsk, rödspätta), skuren i bitar
- 1 stor lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 2 morötter, skivade
- 1 fänkål, strimlad
- 1 burk krossade tomater (400 g)
- 1 liter fiskbuljong
- 1 dl vitt vin
- 2 msk olivolja
- 1 tsk timjan
- Salt och peppar efter smak
- Färsk persilja, hackad (till garnering)
Tillagning:
- 1. Värm olivoljan i en stor gryta på medelhög värme.
- 2. Fräs lök, vitlök, morötter och fänkål i ca 5 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka.
- 3. Tillsätt de krossade tomaterna, fiskbuljongen, vitt vin och timjan.
- 4. Låt soppan koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt sjuda i ca 15 minuter.
- 5. Lägg i fiskfilébitarna i soppan och låt de tillagas i ytterligare 5-7 minuter, eller tills de är genomkokta.
- 6. Smaka av med salt och peppar.
- 7. Servera fisksoppan varm, garnerad med färsk persilja.
Tips: Servera gärna fisksoppan med nybakat bröd och en klick aioli för extra smak.