Fransk potatisgratäng
Recept: Fransk potatisgratäng
Ingredienser:
- 1 kg potatis (helst fast sort, t.ex. Belle de Fontenay eller Ratte)
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 2 st vitlöksklyftor
- 100 g riven ost (t.ex. gruyère eller parmesan)
- Smör till gratängformen
- Salta och peppra efter smak
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala och skiva potatisen tunt.
- Pressa vitlöksklyftorna.
- Blanda grädde, mjölk och vitlök i en kastrull och värm upp på medelhög temperatur.
- Smörj en gratängform med lite smör.
- Varva potatisen i formen och häll över gräddblandningen. Salta och peppra mellan varven.
- Strö den rivna osten överst.
- Baka gratängen i ugnen i ca 40-50 minuter, eller tills potatisen är mjuk och toppen är gyllenbrun.
- Ta ut gratängen från ugnen och låt svalna något innan servering.
Servera den franska potatisgratängen som ett läckert tillbehör till en kött- eller fiskrätt eller njut av den som en vegetarisk huvudrätt.