Fransk potatisgratäng

Table
  1. Recept: Fransk potatisgratäng
    1. Ingredienser:
    2. Gör så här:

Recept: Fransk potatisgratäng

Ingredienser:

  • 1 kg potatis (helst fast sort, t.ex. Belle de Fontenay eller Ratte)
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 100 g riven ost (t.ex. gruyère eller parmesan)
  • Smör till gratängformen
  • Salta och peppra efter smak

You may also be interested in:  Gubbröra med matjessill

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva potatisen tunt.
  3. Pressa vitlöksklyftorna.
  4. Blanda grädde, mjölk och vitlök i en kastrull och värm upp på medelhög temperatur.
  5. Smörj en gratängform med lite smör.
  6. Varva potatisen i formen och häll över gräddblandningen. Salta och peppra mellan varven.
  7. Strö den rivna osten överst.
  8. Baka gratängen i ugnen i ca 40-50 minuter, eller tills potatisen är mjuk och toppen är gyllenbrun.
  9. Ta ut gratängen från ugnen och låt svalna något innan servering.
You may also be interested in:  Spaghetti och köttfärssås

Servera den franska potatisgratängen som ett läckert tillbehör till en kött- eller fiskrätt eller njut av den som en vegetarisk huvudrätt.

Mustig köttfärssoppa med rotfrukter
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up