Fruktpaj med flätat lock
Recept: Fruktpaj med flätat lock
Ingredienser:
- 300g vetemjöl
- 150g smör
- 50g socker
- 1 nypa salt
- 450g blandade färska frukter (t.ex. äpplen, bär, persikor)
- 3 msk socker
- 1 msk maizena
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- I en stor skål, blanda vetemjöl, smör, socker och salt till en grynig konsistens.
- Knåda degen till en smidig boll och låt den vila i kylskåp i 30 minuter.
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Under tiden, skala och skär frukterna i bitar och blanda dem i en skål med socker, maizena och vaniljsocker.
- Ta ut degen från kylskåpet och dela den i två delar, en något mindre än den andra.
- Kavla ut den större degen till en rund pajbotten och lägg den i en pajform.
- Häll fruktfyllningen över pajbotten.
- Kavla ut den mindre degen till en rektangel och skär den i långa remsor.
- Fläta locket över fruktfyllningen genom att korsa remsorna över varandra.
- Grädda pajen i ugnen i ca 30 minuter, tills locket har fått en gyllene färg och fruktfyllningen bubblar.
- Ta ut pajen och låt den svalna något innan servering.
Tips: Servera fruktpajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass för extra smak.