Källarfranska
Recept: Källarfranska
Ingredienser:
- Vetemjöl - 500g
- Vatten - 300ml
- Jäst - 25g
- Salt - 10g
- Smör - 50g
Gör så här:
- A - Börja med att smula jästen i en bunke.
- B - Tillsätt vatten och rör om tills jästen löser sig helt.
- C - Tillsätt salt och rör om väl.
- D - Gradvis tillsätt vetemjölet och arbeta degen tills den blir smidig.
- E - Låt degen jäsa under en handduk i ca 30 minuter tills den dubblar i storlek.
- F - Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klipp eller skär den i önskad form.
- G - Låt bröden jäsa ytterligare 15 minuter.
- H - Smält smöret och pensla bröden med det.
- I - Grädda i ugnen på 225 grader i cirka 15-20 minuter tills bröden fått en fin gyllenbrun färg.
Tips:
Du kan toppa Källarfranskan med exempelvis sesamfrön eller flingsalt för extra smak.