Klassiska semlor
Recept: Klassiska semlor
Ingredienser:
- 400 g vetemjöl
- 75 g smör
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 3 msk socker
- 1 tsk kardemumma
- 1 ägg (till pensling)
- 500 ml vispgrädde
- Vaniljkräm eller mandelmassa
- Florsocker
Gör så här:
- Blanda vetemjöl och kardemumma i en stor bunke.
- Smula jästen i en separat skål och lös upp den med ljummen mjölk.
- Smält smöret och tillsätt socker samt jästblandningen och rör om.
- Häll vätskan i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
- Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i ca 30 minuter.
- Forma små runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa ytterligare i ca 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda i ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter tills de fått fin färg.
- Låt bullarna svalna helt på ett galler.
- Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite av innanmätet.
- Fyll varje bulle med vaniljkräm eller mandelmassa.
- Vispa grädden fluffig och spritsa den på bullarna.
- Lägg tillbaka toppen på varje bulle och pudra över florsocker.
Servera de klassiska semlorna som fika eller efterrätt.