Kornotto (grundrecept)
Recept: Kornotto (grundrecept)
Ingredienser:
- 200g korn
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1 lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk olivolja
- 100ml vitt vin
- 100g riven parmesanost
- 1 msk färsk timjan, hackad
- 1 msk färsk rosmarin, hackad
- Salt och peppar efter smak
Gör såhär:
- 1. Koka upp grönsaksbuljongen i en kastrull.
- 2. I en separat kastrull, hetta upp olivoljan och fräs lök och vitlök tills de blir mjuka.
- 3. Tillsätt kornet och rör om så att det täcks av oljan.
- 4. Tillsätt vinet och låt det koka upp. Rör om kontinuerligt tills det mesta av vinet har kokat bort.
- 5. Tillsätt en slev av den varma grönsaksbuljongen och rör om tills vätskan har absorberats. Fortsätt tillsätta buljongen, en slev i taget, och rör om tills kornet är krämigt och al dente.
- 6. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt parmesanost, timjan och rosmarin. Rör om tills osten smälter och alla ingredienser är väl blandade. Smaka av med salt och peppar.
- 7. Servera varm och njut av denna läckra kornotto!
Tips: Du kan servera kornotton som en egen rätt eller som tillbehör till grillat kött, kyckling eller fisk. Du kan också variera receptet genom att tillsätta sauterade svampar, soltorkade tomater eller färsk spenat.