Porchetta med rostade grönsaker och spenat- och citroncrème
Table
Recept: Porchetta med rostade grönsaker och spenat- och citroncrème
Porchetta
Förberedelse: 30 minuter
Tillagning: 3 timmar 30 minuter
Antal portioner: 6
Ingredienser:
- 1,5 kg fläskkarré
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk fänkålsfrön
- 1 msk rosmarinkvistar
- 1 msk timjankvistar
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Krossa vitlöksklyftorna tillsammans med fänkålsfrön, rosmarinkvistar och timjankvistar i en mortel tills du får en fin pasta.
- Skär ett djupt snitt i fläskkarrén och fyll med vitlöksblandningen.
- Bind upp fläskkarrén med matgarn för att hålla den i form.
- Gnid in fläskkarrén med olivolja och salta och peppra efter smak.
- Placera fläskkarrén i en ugnsfast form och stek i ugnen på 150°C i cirka 3 timmar och 30 minuter, tills innertemperaturen når 70°C.
- Låt porchettan vila i 10 minuter innan du skär den i tunna skivor.
Rostade grönsaker
Ingredienser:
- 500 g rotfrukter (ex: morot, palsternacka, potatis)
- 1 rödlök
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Skala och skär rotfrukterna och rödlöken i mindre bitar.
- Lägg dem på en plåt, blanda med olivolja, salt och peppar.
- Gratinera i ugnen på 200°C i cirka 30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och har fått fin färg.
Spenat- och citroncrème
Ingredienser:
- 200 g babyspenat
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl creme fraiche
- 1 msk citronsaft
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Fräs babyspenaten och vitlöksklyftan i lite olivolja tills spenaten har mjuknat.
- Mixa den frästa spenaten tillsammans med creme fraiche och citronsaft tills du får en slät crème.
- Smaka av med salt och peppar.
Servera porchettan med de rostade grönsakerna och spenat- och citroncrèmen. Smaklig måltid!