Ängamat
Recept på Ängamat
Ingredienser:
- 500 g färska ängssalladlever
- 250 g smör
- 1 dl färska ängsörter (t.ex. nässlor, maskrosblad, ramslök)
- 3 st ekologiska ägg
- 1 dl mjölk
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Skölj ängssalladlevern och skär bort eventuella hinnor och blodkärl.
- Smält smöret i en stekpanna och tillsätt ängsörterna. Fräs på låg värme i ca 5 minuter.
- Tillsätt ängssalladlevern i stekpannan och stek på medelhög värme i 3-4 minuter. Se till att ängssalladlevern är genomstekt.
- I en separat skål, vispa äggen och mjölken tills det är ordentligt blandat.
- Tillsätt vetemjöl och salt i ägg- och mjölblandningen och blanda väl.
- Rör i ängssalladlevern och ängsörterna i smeten.
- Stek små, tunna pannkakor i en varm stekpanna med lite smör. Stek på båda sidor tills de är gyllenbruna.
Tips:
- Servera ängamatet med en fräsch sallad och lite smetana eller gräddfil.
- För en extra smakupplevelse, toppa pannkakorna med färska ängsblommor.
- Variera ängsörterna efter säsong och tillgång.