Kräftsoppa (grundrecept)
Kräftsoppa (grundrecept)
Ingredienser:
- 1 kg kräftor
- 1 lök
- 2 morötter
- 2 selleristjälkar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl vitt vin
- 8 dl vatten
- 2 dl grädde
- 2 msk dill
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
- Sätt på en stor kastrull med vatten och koka upp. Lägg i kräftorna och koka dem i ca 5 minuter. Ta upp kräftorna och låt dem svalna.
- Skala och hacka lök, morötter, selleri och vitlök.
- Fräs grönsakerna i en stor kastrull med lite olja tills de mjuknar.
- Häll i vinet och låt det koka någon minut.
- Tillsätt vattnet och låt soppan koka i ca 15 minuter.
- Skala kräftorna och ta bort skalet.
- Mixa soppan jämn med en stavmixer.
- Tillsätt grädde och dill och låt soppan koka upp igen.
- Krydda med salt och peppar efter smak.
- Lägg i kräftköttet och låt det bli varmt.
- Servera soppan varm med ett gott bröd.
Tips: Du kan också tillsätta några droppar citronsaft för extra fräschör.