Vegansk pizza med tapenade kronärtskocka och pinjenötter
Vegansk Pizza Med Tapenade Kronärtskocka och Pinjenötter
Ingredienser
- Botten: 250g vetemjöl
150ml ljummet vatten
1msk jäst
1tsk socker
2msk olivolja
1tsk salt - Tapenade: 100g svarta oliver
2 vitlöksklyftor
2msk kapris
2msk olivolja - Topping: 1 burk kronärtskockor (ca 400g)
100g pinjenötter
1 rödlök, skivad
200g vegansk mozzarellaost
Färsk basilika - Tomatsås: 1 burk krossade tomater (400g)
2 vitlöksklyftor
2msk tomatpuré
2tsk torkad oregano
Salt och peppar efter smak
Utförande
- Botten: Blanda jäst och socker i ljummet vatten och låt stå i ca 5 minuter tills det skummar. Tillsätt sedan olivolja och salt. Blanda i vetemjölet gradvis tills degen är jämn och elastisk. Knåda degen på en mjölad yta i cirka 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme eller tills den har dubblats i storlek.
- Tapenade: Mixa svarta oliver, vitlök, kapris och olivolja i en matberedare till en slät pasta.
- Tomatsås: Fräs vitlök i en stekpanna med lite olivolja. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpuré och kryddor. Låt såsen puttra på låg värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Montering: Sätt ugnen på 225°C. Kavla ut degen till önskad tjocklek och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut tomatsås på degen. Toppa med skivad rödlök, kronärtskockor, pinjenötter och smulad vegansk mozzarellaost. Klicka ut tapenade över pizzan.
- Grädda: Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills degen är gyllenbrun och toppingen är bubblig. Ta ut pizzan ur ugnen och strö över färsk basilika innan servering.
- Servera: Skär pizzan i bitar och servera varm.