Ribollita med vita bönor
Ribollita med vita bönor
Ingredienser:
- 400g vita bönor
- 2 st morötter
- 2 st selleristjälkar
- 1 st lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st huvud savoykål
- 4 dl passerade tomater
- 7 dl grönsaksbuljong
- 2 msk olivolja
- 1 tsk timjan
- 1 tsk rosmarin
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Gör så här:
- 1. Blötlägg de vita bönorna i vatten över natten, eller enligt anvisningarna på förpackningen.
- 2. Skär morötter, selleristjälkar, lök och vitlöksklyftor i små bitar.
- 3. Strimla savoykålen.
- 4. I en stor gryta, värm olivolja över medelhög värme. Stek lök och vitlök tills de blir mjuka och genomskinliga.
- 5. Tillsätt morötter och selleri och stek i ytterligare några minuter.
- 6. Tillsätt savoykål, timjan och rosmarin och rör om väl.
- 7. Häll i passerade tomater och grönsaksbuljong och låt koka upp.
- 8. Skölj de blötlagda vita bönorna och tillsätt dem i grytan.
- 9. Låt grytan sjuda under lock i cirka 30-40 minuter, eller tills bönorna är mjuka.
- 10. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servering:
Ribollita med vita bönor serveras varm. Tillsammans med en skiva gott bröd blir det en perfekt vardagsrätt eller lunch.