Skaldjursfond

Table
  1. Berikande Skaldjursfond
    1. Ingredienser:
    2. Gör så här:

Berikande Skaldjursfond

Ingredienser:

  • 300g skaldjursskal (t.ex. räkor, kräftor eller hummer)
  • 1 gul lök, grovt hackad
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 morot, skalad och skivad
  • 1 selleristjälk, skivad
  • 1 fänkål, skivad
  • 1 liten tomat, hackad
  • 5 stjälkar färsk dill
  • 5 stjälkar färsk persilja
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 l vatten

Gör så här:

  1. Steg 1: Skölj skaldjuren noggrant och avlägsna huvuden och skal. Spara endast skalet.
  2. Steg 2: Värm upp en stor kastrull eller gryta med lite olja.
  3. Steg 3: Fräs lök, vitlök, morot, selleri och fänkål i kastrullen tills de blir mjuka och fått lite färg.
  4. Steg 4: Tillsätt skaldjursskalen, tomat, dill, persilja och svartpepparkorn. Rör om väl för att blanda ingredienserna.
  5. Steg 5: Häll i vattnet och låt skaldjursfonden sjuda på låg värme i cirka 45-60 minuter för att låta smakerna utvecklas.
  6. Steg 6: Sila av fonden genom en finmaskig sil för att ta bort skal och grönsaksrester.
  7. Steg 7: Låt skaldjursfonden svalna och förvara den i en väl försluten burk eller fryspåse i kylen tills den ska användas.
You may also be interested in:  Spare ribs El Bulli-style

Den berikande skaldjursfonden kan användas som bas för soppor, såser, risotto och andra rätter för att ge en djupare smak av havet. Variera gärna med olika skaldjursskal för att experimentera med olika nyanser av smak. Smaklig måltid!

Chokladrulltårta med mockakräm
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up