Tom ka gai – thailändsk kycklingsoppa
Recept: Tom Ka Gai - Thailändsk kycklingsoppa
Ingredienser:
- 4 dl kycklingbuljong
- 400 ml kokosmjölk
- 2 kycklingbröst, tärnade
- 2 citrongräs, smulade
- 3 limeblad
- 2 cm galangalrot, skivad
- 2 små schalottenlökar, finhackade
- 2 små röda chilifrukter, skivade
- 2 msk fisk- eller sojasås
- 1 msk socker
- 1 knippe färsk koriander, hackad
- 1 knippe salladslök, strimlad
Gör så här:
- Blanda kycklingbuljong och kokosmjölk i en stor kastrull och koka upp.
- Tillsätt kyckling, citrongräs, limeblad, galangalrot, schalottenlök och chili i kastrullen.
- Simmera på medelhög värme i ca 15-20 minuter tills kycklingen är genomkokt och mört.
- Rör om då och då för att se till att ingredienserna blandas väl.
- Tillsätt fisk-/sojasås och socker, och fortsätt koka i ytterligare 5 minuter.
- Ta bort kastrullen från värmen och strö över färsk koriander och strimlad salladslök.
- Soppan är nu klar att serveras.
För att servera, häll soppan i portionskoppar och servera varm. Tom Ka Gai serveras traditionellt med ångat
jasminris på sidan. Njut av denna välsmakande thailändska kycklingsoppa!