Vörtbröd med russin
Vörtbröd med russin
Ingredienser:
- 500 g vetemjöl
- 25 g jäst
- 50 g smör
- 2 dl vatten
- 2 dl mörkt öl
- 2 msk sirap
- 2 msk mörk sirap
- 1 tsk salt
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kryddnejlika
- 1 tsk krossade korianderfrön
- 1 dl russin
Gör såhär:
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i ljummet vatten.
- Tillsätt smält smör, öl, sirap, mörk sirap, salt, ingefära, kryddnejlika och krossade korianderfrön. Blanda väl.
- Arbeta in mjölet i smeten tills degen går loss från bunken.
- Tillsätt russin och knåda degen tills russinen är jämnt fördelade.
- Låt degen jäsa i bunken under en kökshandduk i ca 1,5 timmar.
- Forma degen till en limpa och lägg den på en bakplåtspapperklädd plåt.
- Täck degen med en kökshandduk och låt den jäsa i ytterligare 60 minuter.
- Placera plåten i ugnen och baka på 200 grader i 40-45 minuter, eller tills brödet får en gyllenbrun yta.
- Ta ut brödet från ugnen och låt det svalna på ett galler.
- Skär i skivor och servera.