Vörtbröd

Table
  1. Vörtbrödsrecept
    1. Ingredienser:
    2. Gör så här:

Vörtbrödsrecept

Ingredienser:

  • 500g rågsikt
  • 300g vetemjöl
  • 1 påse torrjäst
  • 5dl vatten
  • 2dl mörkt öl, som vörtöl
  • 1dl mörk sirap
  • 1dl farinsocker
  • 1msk malen ingefära
  • 1msp malen kryddnejlika
  • 1msp malen kanel
  • 1msk salt
  • 1dl russin

Gör så här:

  1. Blanda rågsikt och vetemjöl i en skål.
  2. Häll i torrjästen och blanda väl.
  3. I en kastrull, värm upp vatten, öl, sirap, farinsocker, ingefära, kryddnejlika, kanel och salt på låg värme, tills sockret smälter. Rör om väl.
  4. Häll vätskan i skålen med mjölblandningen. Blanda ihop tills allt är väl inkorporerat.
  5. Tillsätt russin och knåda degen i cirka 10 minuter, tills den är jämn och elastisk.
  6. Täck skålen med plastfolie eller kökshandduk och låt degen jäsa i ungefär 1 timme, eller tills den dubblats i storlek.
  7. Sätt ugnen på 200°C.
  8. Forma degen till ett bröd och lägg det på en bakplåtspapperklädd plåt.
  9. Skåra brödet diagonalt med en vass kniv.
  10. Grädda brödet i ugnen i cirka 40-45 minuter, eller tills det har fått en gyllenbrun färg och låter ihåligt när du knackar på det.
  11. Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler.
You may also be interested in:  Chokladbollar

Njut av ditt hemlagade vörtbröd!

Inläggningslag
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up