Ägg Florentine- pocherat ägg med kallrökt lax och spenat
Ägg Florentine - Pocherat ägg med kallrökt lax och spenat
Ingredienser:
- 4 färska ägg
- 200 g kallrökt lax
- 300 g färsk spenat
- 1 msk vitvinsvinäger
- Smör för stekning
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
Påbörja genom att förbereda spenaten. Skölj och torka den noga.
Smält en klick smör i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt spenaten och stek tills den har mjuknat och krympt ihop, ungefär 3-4 minuter. Krydda med salt och peppar efter smak.
Under tiden, fyll en kastrull med vatten till hälften och tillsätt vitvinsvinäger. Värm vattnet på medelhög till hög värme tills det nästan börjar koka. Vattnet ska vara nästan simmigt.
Knäck försiktigt ett ägg i en liten skål eller kopp. Skapa en virvel i vattnet med en sked och häll ägget försiktigt i den roterande strömmen. Pochera ägget i ca 3 minuter tills vitan har stelnat men äggulan fortfarande är krämig. Upprepa processen för resterande ägg.
Ta upp äggen med en hålslev och låt dem rinna av på en ren handduk eller pappershandduk.
Ta kallrökt lax och skär den i mindre bitar eller strimlor.
Placera ett lager av den stekta spenaten på varje tallrik. Lägg sedan på bitar av kallrökt lax. Avsluta med att placera ett pocherat ägg på toppen. Krydda med lite extra salt och peppar om så önskas.
Ägg Florentine är nu klar att serveras! Servera gärna med en fräsch sallad och rostat bröd.
Glad matlagning och smaklig måltid!