Apelsin- och pepparkakscheesecake
Apelsin- och pepparkakscheesecake
Ingredienser:
- 300g pepparkakor
- 150g smör, smält
- 500g färskost
- 2 dl strösocker
- 3 stora ägg
- 2 dl apelsinjuice
- 1 tsk vaniljextrakt
- Rivet skal av 1 apelsin
- Vispad grädde och färska apelsinklyftor för servering
Tillagning:
- Krossa pepparkakorna fint i en mixer eller i en plastpåse med hjälp av en kavel.
- Blanda de krossade pepparkakorna med det smälta smöret och tryck ut blandningen i botten av en springform. Ställ formen i kylen för att stelna.
- I en stor skål, vispa färskost och strösocker tills det är mjukt och krämigt.
- Tillsätt äggen, en i taget, och fortsätt vispa tills blandningen är slät.
- Rör i apelsinjuice, vaniljextrakt och rivet apelsinskal.
- Häll fyllningen över pepparkaksbotten och jämna till ytan.
- Grädda cheesecaken i förvärmd ugn på 175°C i ca 45-50 minuter, eller tills kanterna är fasta men mitten är lite "darrig".
- Ta ut cheesecaken från ugnen och låt den svalna helt i formen.
- Ställ sedan cheesecaken i kylen i minst 4 timmar, eller över natten, innan servering.
- Servera kakan kall med vispad grädde och färska apelsinklyftor.
Denna apelsin- och pepparkakscheesecake är det perfekta dessertalternativet för julbordet. Med smaken av pepparkakor och apelsin blir den garanterat en succé!