Barszcz – klar rödbetssoppa
Barszcz – klar rödbetssoppa
Ingredienser:
- 6 stora rödbetor
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 selleristjälk
- 1 morot
- 1 l grönsaksbuljong
- 1 msk vinäger
- 2 msk socker
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Gör så här:
- Skala och riv rödbetorna grovt.
- Finhacka löken, vitlöken, selleristjälken och moroten.
- Värm upp en stor kastrull med lite olivolja.
- Stek lök, vitlök, selleri och morot tills de är mjuka.
- Tillsätt de rivna rödbetorna och stek i några minuter till.
- Häll i grönsaksbuljongen, vinäger, socker, salt och svartpeppar.
- Låt soppan koka upp och sedan sjuda på låg värme i ca 30-40 minuter.
- Ta av från värmen och låt soppan svalna något.
- Mixa soppan med en stavmixer eller i en blender tills den blir slät.
Servering:
Barszcz kan serveras varm eller kall. Det är traditionellt att servera den med rödvinäger och en klick gräddfil eller yoghurt på toppen. Det går även bra att ha i russin eller servera den med polska dumplings, kända som "uszka".