Bouillabaisse med apelsinaioli och örtkrutonger
Recept på Bouillabaisse med apelsinaioli och örtkrutonger
Ingredienser:
- 500g fiskfilé (t.ex. torsk eller lax)
- 1,5 kg olika sorters fisk och skaldjur (t.ex. räkor, musslor, bläckfisk)
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 fänkål, skivad
- 1 burk krossade tomater
- 2 dl vitt vin
- 1 l fiskbuljong
- 1 dl olivolja
- 1 tsk saffran
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 apelsin
- 3 äggulor
- 2 dl neutral olja
- 1 baguette, i skivor
- 1 dl olivolja
- 2 msk färska örter (t.ex. persilja, basilika), hackade
- Salt och peppar att smaka av med
Gör så här:
- I en stor kastrull, häll olivolja och stek schalottenlök, vitlök, och fänkål tills de är mjuka.
- Tillsätt de krossade tomaterna, vinet, fiskbuljongen, saffran, timjan och rosmarin. Låt sjuda i cirka 20 minuter.
- Skär fisken i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med de övriga skaldjuren. Låt koka i cirka 5-7 minuter tills fisken är klar och skaldjuren är genomkokta.
- I en separat skål, blanda äggulor med olivolja och rivet skal samt saft från apelsinen. Vispa blandningen till en simmig aioli.
- Skiva baguetten och stek skivorna i olivolja i en stekpanna tills de är gyllene och krispiga. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.
- Blanda de färska örterna med olivolja i en skål.
- Servera bouillabaissen varm med apelsinaioli, örtkrutonger och örtoljan på toppen. Krydda med salt och peppar efter smak.