Bouillabaisse med apelsinaioli och örtkrutonger

Table
  1. Recept på Bouillabaisse med apelsinaioli och örtkrutonger
    1. Ingredienser:
    2. Gör så här:

Recept på Bouillabaisse med apelsinaioli och örtkrutonger

Ingredienser:

  • 500g fiskfilé (t.ex. torsk eller lax)
  • 1,5 kg olika sorters fisk och skaldjur (t.ex. räkor, musslor, bläckfisk)
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 fänkål, skivad
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l fiskbuljong
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk saffran
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 apelsin
  • 3 äggulor
  • 2 dl neutral olja
  • 1 baguette, i skivor
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk färska örter (t.ex. persilja, basilika), hackade
  • Salt och peppar att smaka av med
You may also be interested in:  Pannkakor - grundsmet

Gör så här:

  1. I en stor kastrull, häll olivolja och stek schalottenlök, vitlök, och fänkål tills de är mjuka.
  2. Tillsätt de krossade tomaterna, vinet, fiskbuljongen, saffran, timjan och rosmarin. Låt sjuda i cirka 20 minuter.
  3. Skär fisken i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med de övriga skaldjuren. Låt koka i cirka 5-7 minuter tills fisken är klar och skaldjuren är genomkokta.
  4. I en separat skål, blanda äggulor med olivolja och rivet skal samt saft från apelsinen. Vispa blandningen till en simmig aioli.
  5. Skiva baguetten och stek skivorna i olivolja i en stekpanna tills de är gyllene och krispiga. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.
  6. Blanda de färska örterna med olivolja i en skål.
  7. Servera bouillabaissen varm med apelsinaioli, örtkrutonger och örtoljan på toppen. Krydda med salt och peppar efter smak.

Tomat- och linssoppa
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up