Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm

Table
  1. Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm
    1. Ingredienser:
    2. Tillagning:
    3. Serveringstips:

Butterkaka med mandelmassa och vaniljkräm

Ingredienser:

  • 500 g vetemjöl
  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 75 g socker
  • 1 ägg
  • 200 g mandelmassa
  • 2 dl vaniljkräm
  • Pärlsocker för dekoration

Tillagning:

  1. Smula jästen i en stor skål.
  2. Värm mjölken till fingervarm temperatur och häll över jästen. Rör om tills jästen har löst sig helt.
  3. Tillsätt vetemjöl, smör, socker och ägg i skålen. Blanda ihop till en smidig deg.
  4. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 45 minuter, tills den har dubblats i storlek.
  5. Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en stor rektangel.
  6. Riv mandelmassan och fördela den jämnt över degen. Bred även ut vaniljkrämen.
  7. Rulla ihop degen från den långsidan och skär den i ca 2 cm breda bitar.
  8. Placera bitarna i en smord form och låt dem jäsa under en bakduk i ytterligare 30 minuter.
  9. Värm ugnen till 200 grader Celsius.
  10. Strö över pärlsocker och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, tills den är gyllenbrun och genomgräddad.
  11. Låt kakan svalna något innan servering.
You may also be interested in:  Coleslaw

Serveringstips:

Butterkakan serveras bäst ljummen och passar utmärkt till en kopp kaffe eller te. Du kan också servera den med en klick vispad grädde eller vaniljglass för extra lyx.

Räkcheesecake
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up