Dukkah
Recept: Dukkah
Ingredienser:
- 1 kopp valfria nötter (t.ex. mandlar, hasselnötter)
- 1/2 kopp sesamfrön
- 2 msk korianderfrön
- 2 msk spiskummin
- 1 msk fänkålsfrön
- 1 tsk salt
- 1 tsk peppar
Gör så här:
- Stek nötterna på medelvärme i en torr stekpanna tills de får lite färg.
- Ta upp nötterna och låt dem svalna.
- Stek sesamfrön, korianderfrön, spiskummin och fänkålsfrön i samma stekpanna tills de blir lätta bruna.
- Ta av från värmen och låt svalna.
- Hacka de svalnade nötterna grovt.
- Mal de rostade kryddorna fint i en mortel.
- Blanda ihop de malda kryddorna, nötterna, saltet och pepparn i en skål.
- Förvara dukkah i en lufttät behållare.
Användning:
Dukkah kan användas som ett kryddblandning för att strö över sallader, grönsaker eller till och med som ett crunchigt
topping på soppor eller grytor. Det kan också blandas med olivolja och användas som en dipp till bröd.