Enkel saltgurka
Enkel saltgurka recept
Ingredienser:
- 500 g gurkor
- 2 dl vatten
- 1 dl ättika
- 1 msk havssalt
- 1 tsk socker
- 1 vitlöksklyfta (valfritt)
- dill efter smak
Gör så här:
1. Skölj och skiva gurkorna. Om du vill kan du skära dem i grova bitar eller i tunna skivor, beroende på din preferens.
2. Koka upp vatten, ättika, havssalt och socker i en kastrull. Rör om tills sockret och saltet har lösts upp helt.
3. Lägg gurkorna i en glasburk och pressa ner dem ordentligt. Om du vill kan du även lägga i en vitlöksklyfta och dill för extra smak.
4. Häll den varma lagen över gurkorna i glasburken. Se till att gurkorna är helt täckta av lagen.
5. Stäng burken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2-3 dagar för att gurkorna ska bli riktigt goda. Sedan kan du förvara burken i kylen.
Tips:
- Du kan variera smaken av saltgurkorna genom att lägga i andra kryddor och örter, som exempelvis persilja eller chili.