Gougères – Ostbollar

Table
  1. Gougères - Ostbollar
    1. Ingredienser:
    2. Tillagning:
    3. Serveringstips:

Gougères - Ostbollar

Ingredienser:

  • 125 gram smör
  • 2 ½ dl vatten
  • 150 gram vetemjöl
  • 4 ägg
  • 150 gram riven ost (t.ex. gruyère eller emmentaler)
  • 1 tsk salt
  • En nypa nymalen svartpeppar
You may also be interested in:  Bibimbap

Tillagning:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Låt det koka upp.
  2. Rör ner vetemjölet, se till att inga mjölklumpar bildas. Fortsätt röra i ca 2 minuter, tills smeten släpper från kastrullens kanter.
  3. Ta kastrullen av värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Vi vill ha en jämn och smidig smet.
  4. Tillsätt riven ost, salt och peppar och blanda väl.
  5. Sätt ugnen på 200°C. Använd en sked och forma små bollar av smeten, placera dem på en bakplåtspapperklädd plåt.
  6. Baka i ugnen i ca 25-30 minuter, tills gougères blir gyllenbruna och uppblåsta.
  7. Ta ut plåten ur ugnen och låt gougères svalna något innan servering. De kan serveras varma eller vid rumstemperatur.

Serveringstips:

You may also be interested in:  Gari (inlagd ingefära)

Gougères är utmärkta som aptitretare eller som ett tilltugg på bufféer. Servera dem tillsammans med ett glas vin eller som en del av en ostbricka.

Italiensk spenatpaj
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up