Gougères – Ostbollar
Gougères - Ostbollar
Ingredienser:
- 125 gram smör
- 2 ½ dl vatten
- 150 gram vetemjöl
- 4 ägg
- 150 gram riven ost (t.ex. gruyère eller emmentaler)
- 1 tsk salt
- En nypa nymalen svartpeppar
Tillagning:
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Låt det koka upp.
- Rör ner vetemjölet, se till att inga mjölklumpar bildas. Fortsätt röra i ca 2 minuter, tills smeten släpper från kastrullens kanter.
- Ta kastrullen av värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Vi vill ha en jämn och smidig smet.
- Tillsätt riven ost, salt och peppar och blanda väl.
- Sätt ugnen på 200°C. Använd en sked och forma små bollar av smeten, placera dem på en bakplåtspapperklädd plåt.
- Baka i ugnen i ca 25-30 minuter, tills gougères blir gyllenbruna och uppblåsta.
- Ta ut plåten ur ugnen och låt gougères svalna något innan servering. De kan serveras varma eller vid rumstemperatur.
Serveringstips:
Gougères är utmärkta som aptitretare eller som ett tilltugg på bufféer. Servera dem tillsammans med ett glas vin eller som en del av en ostbricka.