Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka
Recept: Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka
Ingredienser:
- 1 kg kalvstek
- Salt och peppar
- Smör eller olja för stekning
- 1 lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 4 dl köttbuljong
- 2 dl grädde
- 1 msk vetemjöl
- Inlagd gurka
Gör så här:
- Krydda kalvsteken med salt och peppar.
- Hetta upp smör eller olja i en stekpanna.
- Bryn kalvsteken på hög värme tills den får en fin stekyta.
- Skär löken i grova bitar och lägg den i stekpannan tillsammans med vitlöken.
- Stek löken och vitlöken tills de blir mjuka och gyllene.
- Slå på köttbuljongen och låt steken puttra under lock i ca 1,5-2 timmar tills den är genomstekt och mör.
- Ta upp steken och låt den vila medan du gör gräddsåsen.
- Blanda vetemjöl i grädden och vispa ut klumpar.
- Häll grädd- och mjölblandningen i stekpannan där kalvsteken tidigare stekts.
- Låt såsen sjuda på medelhög värme under omrörning tills den tjocknar och blir krämig.
- Skiva kalvsteken och servera med gräddsås och inlagd gurka.
Tips:
För att göra den inlagda gurkan kan du skiva gurkan tunt och lägga den i en blandning av ättika, socker, vatten och salt. Låt gurkan stå och dra i kylen i minst ett par timmar innan servering.
Receptet räcker till 4 portioner.