Lussebullar med kvarg
Recept på Lussebullar med kvarg
Ingredienser:
- 500 g vetemjöl
- 150 g smör
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 1 dl socker
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 tsk saffran
- 200 g kvarg (grekisk yoghurt kan också användas)
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen.
- Rör om tills jästen har löst sig helt.
- Tillsätt socker, ägg, salt, saffran och kvarg.
- Rör om väl.
- Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen väl.
- Tillsätt smöret i små bitar och knåda degen tills den är smidig.
- Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i ca 45 minuter, eller tills den har dubblats i storlek.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Dela degen i bitar och rulla dem till små bollar.
- Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och dekorera med russin om så önskas.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, eller tills bullarna fått en fin gyllene färg.
- Låt bullarna svalna på galler innan servering.
Tips:
För extra smak och konsistens kan du tillsätta rivet skal av en apelsin eller mandelmassa i degen.