Mjuk pepparkaka med glasyr
Mjuk Pepparkaka med Glasyr
Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malda kryddnejlikor
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 g smör, rumstempererat
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 2 dl mjölk
- 2 msk mörk sirap
- 1 dl russin (valfritt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en bakform.
- I en skål, blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära, kryddnejlikor och vaniljsocker.
- I en annan skål, vispa smör och socker tills det blir ljust och fluffigt.
- Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl mellan varje tillsättning.
- Vispa i mjölblandningen, mjölk och mörk sirap. Rör om tills allt är väl blandat. Vid behov, tillsätt russin.
- Häll smeten i den förberedda formen och jämna till ytan med en spatel.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter eller tills en sticka kommer ut ren när den sätts i kakan.
- Låt kakan svalna i formen i cirka 10 minuter innan du stjälper upp den på ett galler för att svalna helt.
Glasyr:
För att göra glasyren kan du blanda 1½ dl florsocker med 1 msk kallt vatten eller färskpressad citronsaft
tills det blir en slät konsistens. Häll glasyren över den avsvalnade kakan och låt den stelna innan servering.