Pastagratäng ziti
Pastagratäng Ziti
Ingredienser:
- 1 paket ziti (500 g)
- 1 burk krossade tomater (400 g)
- 1 burk tomatpuré (70 g)
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 gul lök, finhackad
- 200 g färsk mozzarella, skivad
- 50 g riven parmesanost
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- 2 msk olivolja
- Salt och svartpeppar efter smak
Gör så här:
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men koka den al dente (lite fast i konsistensen).
- I en stor stekpanna, värm olivoljan över medelhög värme. Tillsätt den finhackade löken och vitlöken och stek tills de är mjuka och genomskinliga, i cirka 5 minuter.
- Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, oregano och basilika. Rör om väl och låt såsen puttra i 10 minuter.
- Krädda såsen med salt och svartpeppar efter smak.
- Rör ner den kokta pastan i såsen och blanda tills pastan är helt täckt.
- Häll hälften av pastan och såsen i en ugnsfast form. Strö över hälften av den rivna parmesanosten.
- Lägg skivad mozzarella över pastan och såsen i formen.
- Häll över resten av pastan och såsen, och strö över resten av parmesanosten.
- Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
- Ta bort aluminiumfolien och grädda ytterligare 10 minuter tills osten är smält och gratängen är bubblig och gyllene.
- Ta ut formen ur ugnen och låt pastagratängen svalna något innan servering.
Serveringstips:
Denna läckra pastagratäng ziti kan serveras tillsammans med en fräsch sallad och vitlöksbröd.