Saffransfläta med mandel och lingon

Table
  1. Saffransfläta med mandel och lingon
    1. Ingredienser:
    2. Gör såhär:

Saffransfläta med mandel och lingon

Ingredienser:

  • 250g bakade mandlar
  • 1 påse saffran (0,5g)
  • 50g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 150g smör
  • 1 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl
  • Lingonsylt (för fyllning)
  • Pärlsocker (för dekoration)


You may also be interested in:  Helstekt fläskfilé med spansk potatissallad

Gör såhär:

1. Blanda saffran med en tesked socker och mortla till ett fint pulver.

2. Smula jästen i en bunke och rör ut i ljummen mjölk.

3. Tillsätt saffran, socker, smält smör och salt till jästblandningen.

4. Blanda i mjöl, lite i taget, tills du får en smidig deg. Knåda degen i cirka 10 minuter.

5. Låt degen jäsa i bunken under en handduk i cirka 45 minuter till dubbel storlek.

6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre delar.

7. Rulla ut varje del till en lång avlång platta.



8. Bred ut lingonsylt längs med mitten av varje platta och strö över hackade mandlar.

9. Vik kanterna över fyllningen och fläta samman degen till en fläta.

10. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under en handduk i 15-20 minuter.

11. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

12. Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 20-25 minuter tills den är gyllene och genomgräddad.

13. Låt saffransflätan svalna något innan servering. Skär sedan upp den och njut!

Friterad brysselkål med kaprisdipp
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up