Saftigt potatisbröd
Recept på Saftigt potatisbröd
Ingredienser:
- 100 gram kokt potatis
- 25 gram jäst
- 2 dl vatten
- 2 msk socker
- 1 tsk salt
- 50 gram smör
- ca. 6-7 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Blanda jästen med ljummet vatten och socker i en bunke. Låt jästen aktivera sig i ungefär 10 minuter.
- Mosa den kokta potatisen och blanda med jästblandningen.
- Tillsätt salt och smör och blanda väl.
- Tillsätt vetemjöl gradvis och knåda degen tills den blir elastisk och släpper från skålens kanter.
- Täck degen med en kökshandduk och låt den jäsa i ungefär 1,5 timmar, eller tills den har dubblat i storlek.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Forma degen till önskad brödform och lägg den på en bakpappersklädd plåt.
- Låt brödet grädda i ugnen i cirka 25-30 minuter, eller tills det fått en fin gyllenbrun färg.
- Ta ut brödet från ugnen och låt det svalna på ett galler innan du skär upp det.
För att få extra sötma och saftighet kan du tillsätta russin eller soltorkade tomater i degen.
Servera det saftiga potatisbrödet som det är eller med smör, ost eller något annat gott pålägg. Njut!