Saltgurka med smetana och honung
Saltgurka med smetana och honung
Ingredienser
- 500 g färska gurkor
- 1 dl havssalt
- 2 dl vatten
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1-2 msk flytande honung
- Smaksatt smetana för servering (till exempel med örter eller soltorkade tomater)
Gör så här
- Skär gurkorna i tunna skivor och lägg dem i en skål.
- I en separat skål blandar du salt, vatten och vinäger tills saltet har lösts upp.
- Häll saltlagen över de skivade gurkorna och låt stå i kylen i minst 1 timme.
- Efter 1 timme sköljer du av gurkorna under kallt vatten för att ta bort överskottet av salt.
- Placera gurkorna i en ren glasburk och tillsätt honung.
- Sätt på locket och skaka burken försiktigt så att honungen jämnt fördelar sig.
- Förvara gurkorna i kylen i minst 12 timmar innan servering, detta hjälper smakerna att utvecklas.
- Ta ut gurkorna från kylen och servera dem med smetana på toppen.
Tips: Du kan också experimentera med att tillsätta olika örter eller kryddor i saltlagen för att ge gurkorna extra smak. Variera smetanaen efter eget tycke och gärna också med några färska örter på toppen för extra färg och smak.