Sjömansbiff (i lergryta)
Recept: Sjömansbiff (i lergryta)
Ingredienser:
- 1 kg nötkött (gärna högrev)
- 4-5 lökar
- 250 g bacon
- 1 kg potatis
- 5 dl buljong
- 2 dl mörk öl
- 2 msk sojasås
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 3 st lagerblad
- Smör för stekning
Gör så här:
- Skär köttet i tunna skivor och strimlor.
- Skiva lökarna tunt.
- Skär baconet i mindre bitar.
- Skala och skiva potatisen tunt.
- Smält smör i en stekpanna och stek köttet i omgångar tills det fått fin färg. Lägg åt sidan.
- Stek baconet i samma panna tills det är krispigt. Lägg åt sidan.
- Fräs löken i en lergryta eller stekgryta i lite smör tills den blir mjuk och glansig.
- Tillsätt köttet och baconet till grytan.
- Blanda vetemjöl, socker, salt och svartpeppar i en skål och strö över köttet i grytan. Rör om så att det blandas väl.
- Tillsätt buljong, öl och sojasås. Lägg i lagerbladen.
- Lägg potatisskivorna ovanpå köttet och tryck ner dem i vätskan.
- Täck grytan med ett lock och låt sjuda på låg värme i ca 1,5 timmar tills köttet är mört och potatisen är genomkokt.
- Servera Sjömansbiffen varm med exempelvis rårörda lingon.