Klassiska kroppkakor
Klassiska kroppkakor
Ingredienser:
- 1 kg potatis
- 300 g rimmat sidfläsk
- 1 gul lök
- 2 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk vitpeppar
Gör så här:
- Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
- Under tiden potatisen kokar, hacka löken och stek ihop med sidfläsket i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt.
- Häll av vattnet från potatisen och mosa dem ordentligt.
- Blanda i stekt sidfläsk och lök i potatismoset.
- Tillsätt vetemjöl, ägg, salt och vitpeppar. Blanda väl.
- Forma små bollar av smeten och lägg dem i kokande lättsaltat vatten.
- Koka kroppkakorna i ca 20-25 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
- Ta upp kroppkakorna med hålslev och låt dem rinna av.
Servering:
Servera kroppkakorna varma tillsammans med lingonsylt och en klick smör. De traditionellt äts som huvudrätt.