Stekt strömming med citruspuré och purjofräs
Recept: Stekt strömming med citruspuré och purjofräs
Ingredienser:
- 500 g färsk strömming
- 3 msk vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk malen svartpeppar
- 2 dl rapsolja
- 2 stora citroner
- 1 apelsin
- 1 purjolök
- 2 msk smör
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
- Rengör strömmingen genom att ta bort huvudet och eventuella inälvor.
- I en skål, blanda vetemjöl, salt och malen svartpeppar.
- Doppa strömmingarna i mjölblandningen så att de täcks jämnt.
- Stek strömmingarna i rapsolja i en het stekpanna tills de är gyllenbruna på båda sidor.
- Riv skalet från citronerna och apelsinen och pressa saften ur dem.
- I en separat skål, blanda citrusskal och -saft för att göra citruspurén.
- Skölj och skiva purjolöken.
- I en annan stekpanna, smält smöret och stek purjolöken tills den är mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt citruspurén till purjolöken och rör om väl. Låt det sjuda i några minuter.
- Smaka av purjofräsen med salt och peppar.
- Servera de stekta strömmingarna med citruspurén och purjofräsen.
Tips: Servera med färskpotatis eller knäckebröd för en komplett måltid.