Tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la Bredsjö
Tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la Bredsjö
Ingredienser:
- 1 kg tjälknöl av rådjur
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 4 vitlöksklyftor, krossade
- 4 dl vatten
- 500 g potatis
- 2 dl grädde
- 1 dl riven ost
- 1 lök, finhackad
- Smör eller olja
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
1. Börja med att salta och peppra tjälknölen jämnt runt om.
2. Placera den i en ugnsform tillsammans med de krossade vitlöksklyftorna och vattnet.
3. Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i frysen över natten.
4. När det är dags att laga maten tar du fram köttet och låter det tina i kylskåpet i cirka 4-6 timmar.
5. Skala och skiva potatisen tunt.
6. Förväll potatisskivorna i lättsaltat vatten i 5 minuter.
7. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och fräs löken tills den blir mjuk och genomskinlig.
8. Blanda ihop potatis, lök, grädde, riven ost, salt och peppar i en skål.
9. Lägg potatisblandningen i en smord ugnssäker form och grädda i ugnen på 200 grader i cirka 30-35 minuter, eller tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.
10. Under tiden potatisgratängen gräddas kan du tillaga tjälknölen. Sätt ugnen på 175 grader.
11. Strö över lite salt och svartpeppar på tjälknölen och stek i ugnen i ca 1-1,5 timmar, eller tills innertemperaturen når önskad mörhet.
12. Ta ut och låt köttet vila några minuter innan du skär det i tunna skivor.
13. Servera den saftiga tjälknölen tillsammans med den krämiga potatisgratängen och njut av smakerna!