Tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la Bredsjö

Table
  1. Tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la Bredsjö
    1. Ingredienser:
    2. Gör så här:

Tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la Bredsjö

Ingredienser:

  • 1 kg tjälknöl av rådjur
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 4 vitlöksklyftor, krossade
  • 4 dl vatten
  • 500 g potatis
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven ost
  • 1 lök, finhackad
  • Smör eller olja
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

You may also be interested in:  Baba ganoush – Aubergineröra

1. Börja med att salta och peppra tjälknölen jämnt runt om.
2. Placera den i en ugnsform tillsammans med de krossade vitlöksklyftorna och vattnet.
3. Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i frysen över natten.
4. När det är dags att laga maten tar du fram köttet och låter det tina i kylskåpet i cirka 4-6 timmar.
5. Skala och skiva potatisen tunt.
6. Förväll potatisskivorna i lättsaltat vatten i 5 minuter.
7. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och fräs löken tills den blir mjuk och genomskinlig.
8. Blanda ihop potatis, lök, grädde, riven ost, salt och peppar i en skål.
9. Lägg potatisblandningen i en smord ugnssäker form och grädda i ugnen på 200 grader i cirka 30-35 minuter, eller tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.
10. Under tiden potatisgratängen gräddas kan du tillaga tjälknölen. Sätt ugnen på 175 grader.
11. Strö över lite salt och svartpeppar på tjälknölen och stek i ugnen i ca 1-1,5 timmar, eller tills innertemperaturen når önskad mörhet.
12. Ta ut och låt köttet vila några minuter innan du skär det i tunna skivor.
13. Servera den saftiga tjälknölen tillsammans med den krämiga potatisgratängen och njut av smakerna!

Blodpudding
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up