Vitvinssås
Recept: Vitvinssås
Ingredienser:
- 1 dl torrt vitt vin
- 2 dl vispgrädde
- 1 schalottenlök, finhackad
- 2 msk smör
- 1 tsk vetemjöl
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
- Smält smöret i en stekpanna och tillsätt den hackade schalottenlöken. Stek löken tills den blir mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt vetemjölet och rör om i ca 1 minut för att få en lätt brun yta.
- Häll i det torra vita vinet och låt det koka ner till hälften av mängden under omrörning.
- Tillsätt vispgrädden och låt såsen koka upp.
- Koka såsen på medelvärme i cirka 5-7 minuter, eller tills den har tjocknat till önskad konsistens.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
Serveringstips:
Vitvinssås passar utmärkt att servera till fiskrätter som lax, torsk eller rödtunga. Den kan också användas som ett smakrikt alternativ till bearnaisesås eller användas som sås till grönsaker och potatis.