Vridna baguetter
Recept: Vridna baguetter
Ingredienser:
- 500 g vetemjöl
- 10 g jäst
- 1 tsk salt
- 3 dl ljummet vatten
- 2 msk olivolja
Gör såhär:
- Blanda vetemjöl och salt i en stor skål.
- Lös upp jästen i det ljumna vattnet och tillsätt olivoljan.
- Häll jästblandningen i mjölet och börja knåda ihop till en deg.
- Knåda degen väl i ca 10 minuter tills den blir elastisk och smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt i en timme eller tills den dubblats i storlek.
- Dela degen i 8 bitar och forma varje bit till en baguette.
- Vrid varje baguette genom att hålla i ändarna och snurra degen längs med.
- Lägg de vridna baguetterna på en plåt och låt dem jäsa igen i cirka 30 minuter.
- Grädda baguetterna i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15-20 minuter, eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Tips:
För extra smak och crunch kan du pensla baguetterna med ägg och strö över sesamfrön innan du gräddar dem.