Älgstek med rårörda lingon och honungsrostade rotfrukter samt gräddsås

Table
  1. Recept: Älgstek med rårörda lingon och honungsrostade rotfrukter samt gräddsås
    1. Ingredienser:
    2. Gör så här:

Recept: Älgstek med rårörda lingon och honungsrostade rotfrukter samt gräddsås

Ingredienser:

  • Älgstek: 1 kg älgstek
  • Rårörda lingon: 250 g lingon, 2 msk socker
  • Honungsrostade rotfrukter: 4 morötter, 4 palsternackor, 2 rotselleri, 2 msk honung, salt och peppar efter smak
  • Gräddsås: 2 dl grädde, 2 msk mjöl, 2 dl köttbuljong, salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Älgstek: Salta och peppra steken och stek den i en het stekpanna med smör i ca 2 minuter på varje sida.
    Lägg sedan över steken på en ugnsform och tillaga i ugnen på 175°C i cirka 25-30 minuter, eller tills köttet har en innertemperatur på 56-58°C för medium rare.
  2. Rårörda lingon: Blanda lingon och socker i en skål. Rör om tills sockret löst sig och lingonen har blivit rårörda. Ställ i kylen och låt vila i minst 15 minuter.
  3. Honungsrostade rotfrukter: Skala och skär morötter, palsternackor och rotselleri i stavar. Blanda dem med honung, salt och peppar i en bunke. Sprid ut dem på en bakplåtspapperklädd plåt och rosta i ugnen på 200°C i cirka 25 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka och gyllene.
  4. Gräddsås: Blanda mjöl och köttbuljong i en kastrull, rör om väl. Låt koka upp under omrörning och tillsätt sedan grädde. Låt såsen koka upp och sjuda i några minuter tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
You may also be interested in:  Hasselbackspotatis

Ta ut älgsteken när den nått rätt innertemperatur och låt den vila i ca 10 minuter innan du skär den i skivor.

Servea älgsteken med de rårörda lingonen, de honungsrostade rotfrukterna och gräddsåsen.

Rostade kastanjer
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up