Feijoada (Brasiliansk böngryta)
Recept på Feijoada - Brasiliansk böngryta
Ingredienser:
- 400g svarta bönor
- 200g fläskkött, t.ex. rimmat fläsk eller revben
- 200g nötkött, t.ex. högrev eller bog
- 150g korv, t.ex. chorizo eller kielbasa
- 1 lök, hackad
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 morötter, skivade
- 2 tomater, hackade
- 1 apelsin, saften
- 1 msk olivolja
- 2 tsk malen spiskummin
- salt och peppar efter smak
Tillagning:
- Tillsätt de svarta bönorna i en stor kastrull med vatten och låt dem koka i 1 timme tills de är mjuka. Häll av vattnet och lägg åt sidan.
- Stek fläskköttet och nötköttet i en stekpanna med olivolja tills de är genomstekta och fått en fin färg. Lägg åt sidan.
- I samma stekpanna, stek korven tills den är genomstekt och fått lite färg. Lägg åt sidan.
- I en stor gryta, stek löken och vitlöken tills de är mjuka och genomskinliga.
- Tillsätt därefter morötter och tomater till grytan och stek i 5 minuter.
- Tillsätt de kokta bönorna, det stekta köttet och korven i grytan.
- Tillsätt apelsinsaft, spiskummin, salt och peppar. Rör om och låt grytan koka på medelvärme i 30 minuter.
- Servera Feijoada varm med ris och apelsinskivor som tillbehör.
Tips: Feijoada är ännu godare dagen efter tillagning när smakerna har fått chansen att utvecklas ytterligare.
Lämna ett svar