Gravad lax med kokt potatis och äggkräm
Recept: Gravad lax med kokt potatis och äggkräm
Ingredienser:
- 400 gram färsk laxfilé
- 1 dl socker
- 1 dl salt
- Dill, färsk eller torkad
- 500 gram färskpotatis
- 4 ägg
- 1 dl crème fraiche
- 1 msk dijonsenap
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
- Börja med att göra gravad lax. Blanda socker och salt i en skål.
- Skär laxen i mindre bitar och lägg den i socker- och saltskålen.
- Strö över dillen.
- Täck skålen med plastfolie och låt laxen stå i kylskåp i ca 24 timmar.
- Under tiden kan du koka potatisen. Skrubba den noga och koka i saltat vatten tills den är mjuk.
- Koka äggen i cirka 8-10 minuter. Skala och skär dem i mindre bitar.
- I en skål, blanda crème fraiche och dijonsenap. Tillsätt de kokade äggen och blanda väl.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ta ut den gravade laxen ur kylskåpet och skölj av den under kallt vatten.
- Skiva laxen i tunna skivor.
- Servear gravad lax tillsammans med den kokta potatisen och äggkrämen.
Servering:
Gravad lax med kokt potatis och äggkräm är en klassisk svensk rätt som passar utmärkt som förrätt eller som huvudrätt. Servera gärna med en god sallad och eventuellt en skiva knäckebröd.