Gravad lax med kokt potatis och äggkräm



Table
  1. Recept: Gravad lax med kokt potatis och äggkräm
    1. Ingredienser:
    2. Tillagning:
    3. Servering:

Recept: Gravad lax med kokt potatis och äggkräm

Ingredienser:

  • 400 gram färsk laxfilé
  • 1 dl socker
  • 1 dl salt
  • Dill, färsk eller torkad
  • 500 gram färskpotatis
  • 4 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • Salt och peppar efter smak

Tillagning:

  1. Börja med att göra gravad lax. Blanda socker och salt i en skål.
  2. Skär laxen i mindre bitar och lägg den i socker- och saltskålen.
  3. Strö över dillen.
  4. Täck skålen med plastfolie och låt laxen stå i kylskåp i ca 24 timmar.
  5. Under tiden kan du koka potatisen. Skrubba den noga och koka i saltat vatten tills den är mjuk.
  6. Koka äggen i cirka 8-10 minuter. Skala och skär dem i mindre bitar.
  7. I en skål, blanda crème fraiche och dijonsenap. Tillsätt de kokade äggen och blanda väl.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Ta ut den gravade laxen ur kylskåpet och skölj av den under kallt vatten.
  10. Skiva laxen i tunna skivor.
  11. Servear gravad lax tillsammans med den kokta potatisen och äggkrämen.

Servering:

You may also be interested in:  Äggakaka

Gravad lax med kokt potatis och äggkräm är en klassisk svensk rätt som passar utmärkt som förrätt eller som huvudrätt. Servera gärna med en god sallad och eventuellt en skiva knäckebröd.

Krämig kycklinggryta med apelsin
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up