Kålpudding (grundrecept)
Kålpudding (grundrecept)
Ingredienser:
- 500g köttfärs
- 1 lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 2 dl ströbröd
- 3 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk muskot
- 1 liten vitkålshuvud
- 50g smör, smält
Gör så här:
- Börja med att förvälla vitkålen genom att ta bort de yttre bladen och skära bort stammen. Skär vitkålen i strimlor och koka dem i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.
- I en stekpanna, stek lök och vitlök på medelvärme tills de blir mjuka.
- I en stor skål, blanda köttfärs, ströbröd, mjölk, ägg, salt, svartpeppar, muskot, lök och vitlök. Arbeta ihop till en smet.
- Häll hälften av den smälta smöret i botten av en ugnssäker form.
- Lägg hälften av kålen i formen och häll över köttfärssmeten.
- Varva resten av kålen och köttfärssmeten ovanpå varandra.
- Slutligen, häll över resten av det smälta smöret.
- Baka kålpuddingen i ugnen på 200°C i ca 45-60 minuter eller tills den är genomstekt och har fått en fin gyllenbrun yta.
Servera kålpuddingen med potatismos eller kokt potatis och lingonsylt.