Kalvsfärsbiffar med gräddsås och pressgurka
Table
Recept: Kalvsfärsbiffar med gräddsås och pressgurka
Ingredienser:
- 500g kalvfärs
- 1 ägg
- 1 lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- Smör för stekning
Gräddsås:
- 3 dl grädde
- 1 dl kalvfond
- 1 dl vatten
- 1 msk soja
- 1 msk maizena
- Salt och peppar efter smak
Pressgurka:
- 2 gurkor, skalade och tunt skivade
- 1 dl ättika (12%)
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
- 1 tsk salt
Instruktioner:
- Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla i 10 minuter.
- I en separat skål, blanda kalvfärs, lök, vitlök, ägg, dijonsenap, salt och svartpeppar.
- Tillsätt den svällda ströbrödsblandningen i köttfärssmeten och blanda väl.
- Forma smeten till biffar av önskad storlek.
- Smält smör i en stekpanna och stek biffarna på medelhög värme tills de är genomstekta och har fått en fin gyllenbrun färg.
- Under tiden biffarna steks, förbered gräddsåsen genom att blanda grädde, kalvfond, vatten, soja, maizena, salt och peppar i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sjuda i några minuter tills såsen tjocknar.
- För att göra pressgurkan, blanda ättika, socker, vatten och salt i en kastrull och koka upp. Tillsätt de tunt skivade gurkorna och låt koka i några minuter. Ta bort från värmen och låt svalna.
- Servera de färdiga kalvsfärsbiffarna med gräddsås och pressgurka.