Potatisgratäng

Table
  1. Potatisgratäng
    1. Ingredienser:
    2. Tillagning:

Potatisgratäng

Ingredienser:

  • 1 kg potatis
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 100 g riven ost
You may also be interested in:  Amerikanska pannkakor

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva potatisen tunt.
    Tips: Använd en matberedare för att få jämnt tunna skivor.
  3. Blanda grädde, mjölk, pressad vitlök, salt och svartpeppar i en kastrull.
    Värm upp blandningen på medelvärme, utan att koka.
  4. Smörj en ugnssäker form och lägg ett lager av potatisskivor i botten.
    Häll sedan över en del av gräddblandningen och strö över ett lager av den rivna osten.
  5. Fortsätt med att varva potatisskivor, gräddblandning och ost tills ingredienserna är slut.
    Avsluta med ett lager av gräddblandningen och en generös mängd ost på toppen.
  6. Gratinera i ugnen i cirka 45-50 minuter, tills potatisen är mjuk och osten har fått en fin gyllenbrun färg.
    Låt gratängen svalna något innan servering.
You may also be interested in:  Ugnspannkaka (grundrecept)

Servera potatisgratängen som tillbehör till en kött- eller fiskrätt, eller njut av den som en vegetarisk huvudrätt tillsammans med en god sallad.
Smaklig måltid!

Wienerbröd
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up