Pressylta
Pressylta - En klassisk svensk delikatess
Ingredienser:
- 1 kg fläskkött
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 10 enbär
- 10 svartpepparkorn
- 4 lagerblad
- 2 msk salt
- 1 msk peppar
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Skala och skiva morötterna.
- Skär fläskköttet i mindre bitar.
- Lägg fläskköttet, lök, vitlök, morötter, enbär, svartpepparkorn, lagerblad, salt och peppar i en kastrull.
- Tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka ingredienserna.
- Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i ca 2 timmar, eller tills köttet är mört.
- Häll av spadet och ta ut köttet.
- Placera köttet i en press och värm lite lätt för att smälta fettet.
- Placera pressen i kylen och låt den stå under tryck över natten.
- Ta ut pressyltan och skär den i tunna skivor.
- Servera pressyltan på en smörgås eller som en del av en kall buffé.
OBS! Förvara pressyltan i kylskåp och ät inom en vecka.