Saffransbutterkaka
Saffransbutterkaka
Ingredienser:
- 200 g smör
- 3 dl strösocker
- 4 ägg
- 2 paket saffran (à 0,5 g)
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant.
- Rör smör och strösocker fluffigt i en stor skål.
- Tillsätt äggen, ett i taget, och rör väl mellan varje ägg.
- Mortla saffranet i en skål och blanda med lite av sockret.
- Tillsätt saffranet i smeten och blanda väl.
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål.
- Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölken i smeten, börja och avsluta med mjölet.
- Häll smeten i den förberedda formen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40-45 minuter tills den fått fin gyllene färg och är helt genomgräddad.
- Ta ut kakan och låt den svalna i formen i ca 10 minuter.
- Lossa kakan från formens kant och låt den sedan svalna helt på ett galler.
Servera saffransbutterkakan som den är eller med lite vispad grädde och en kopp varm dryck. Njut!