Tjälknöl på älg i saltlag med vin
Tjälknöl på älg i saltlag med vin
Ingredienser:
- 1 kg älgknöl
- 1 liter vatten
- 100 g salt
- 1 flaska rött vin
- 2 morötter
- 1 lök
- 2 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
Gör så här:
- 1. Börja med att blanda vattnet, saltet och vinet i en stor kastrull
- 2. Skala och skär morötterna och löken i grova bitar
- 3. Lägg älgknölen, morötter, lök, lagerblad och svartpepparkorn i kastrullen med saltlaget
- 4. Sätt kastrullen på spisen och koka upp
- 5. Sänk värmen och låt det sjuda i cirka 2,5-3 timmar tills köttet blir mört
- 6. Ta upp köttet och låt det svalna något
- 7. Skär köttet i tunna skivor och servera
Detta recept på tjälknöl på älg i saltlag med vin är en läcker och smakrik rätt som passar utmärkt på vinterfesterna eller som en festlig middag. Den långa koktiden gör köttet mört och smakrikt. Servera gärna tjälknölen tillsammans med en god potatisgratäng och några fräscha grönsaker. Smaklig måltid!