Vaniljbullar
Recept - Vaniljbullar
Ingredienser:
- 500g vetemjöl
- 100g smör
- 50g jäst
- 2 ½ dl mjölk
- 75g socker
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite ljummen mjölk.
- Tillsätt resten av mjölken, smält smöret, sockret, kardemumman, vaniljsockret och saltet. Blanda väl.
- Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den blir smidig och elastisk.
- Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter, eller tills den har dubblat i storlek.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Dela degen i 20-24 lika stora bitar och forma dem till bullar.
- Lägg bullarna på en bakplåtsklädd plåt och låt dem jäsa i ca 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg eller mjölk.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter, tills de är gyllenbruna.
- Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.