Blomkåls- och potatissoppa med svamptoast
Table
Recept: Blomkåls- och potatissoppa med svamptoast
Ingredienser för soppan:
- 1 mediumstor blomkålshuvud
- 3 medelstora potatisar
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1 dl matlagningsgrädde
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Skär blomkålen i mindre buketter och skala och tärna potatisarna.
- Finhacka löken och vitlöksklyftorna.
- Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull tills de blir mjuka och genomskinliga.
- Tillsätt blomkålsbuketterna och potatisarna och låt dem fräsa med i ungefär fem minuter.
- Tillsätt grönsaksbuljongen och låt soppan koka upp.
- Koka soppan på medelvärme tills blomkålen och potatisarna är mjuka och går att mixa.
- Med hjälp av en mixer eller stavmixer, mixa soppan till en slät konsistens.
- Tillsätt matlagningsgrädden och koka upp soppan igen.
- Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser för svamptoast:
- 4 skivor bröd (gärna surdegsbröd)
- 200 g champinjoner eller valfria svampar
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Skiva champinjonerna eller svamparna och finhacka vitlöksklyftan.
- Smält smöret i en stekpanna och tillsätt svamparna och vitlöken.
- Stek svamparna på medelhög värme tills de får fin färg och all vätska har kokat bort.
- Smaka av med salt och peppar.
- Rosta brödskivorna och lägg sedan svampblandningen på toppen.
Servera den krämiga blomkåls- och potatissoppan tillsammans med den smakrika svamptoasten. En perfekt kombination för att värma upp kalla höstdagar!