Glögg
Recept på Glögg
Ingredienser:
- 1 liter rött vin
- 1 dl socker
- 10 kryddpepparkorn
- 10 kardemummakärnor
- 2 kanelstänger
- 1 bit färsk ingefära
- 1 dl russin
- 2 dl skållad mandel
- 1 apelsin
- 1 msk honung
- några torkade aprikoser (valfritt)
- några klyftor äpple (valfritt)
Gör så här:
- Skala ingefäran och skär den i tunna skivor.
- Skär apelsinen i skivor.
- I en kastrull, häll vinet och tillsätt socker, kryddpepparkorn, kardemummakärnor, kanelstänger, ingefära, apelsinskivor, russin, mandel, honung samt eventuell torkade aprikoser och äppleklyftor.
- Värm glöggen på låg-medelvärme i cirka 30 minuter, utan att låta den koka.
- Sila glöggen genom en finmaskig sil för att ta bort kryddorna och frukten.
- Häll upp glöggen i glas eller koppar och servera varm.
Tips: Glöggen kan gärna serveras med pepparkakor och skållade mandel. Justera sockermängden efter eget tycke och smak.